noviniteplovdiv.dir.bg

 
noviniteplovdiv.dir.bg

Пловдив
Училищни новини
Учебни заведения
Културни новини
Новини - филми/театри
Новини-книги
Новини-вино
Винарски изби
Бели вина
Вина розе
Червени вина
Хотели
Семейни къщи в Южна България
Конферентни зали
Ресторанти
Тийм билдинг
Здраве-специалисти
Учебни заведения в Пловдив
Билети - самолет, автобус
Туристически агенти и агенции
Адвокати, нотариуси
Международен панаир Пловдив
Агенция "Бизнес"
ИК "Летера"
Културен център "Тракарт"


За контакти Музика Календар Хороскоп Картички За България

Училищни новини / Завърши Международният форум за иновации в образованието

Завърши Международният форум за иновации в образованието
03.05.16 18:44
На 2 и 3 юни, в хотел „Империал” се проведе Международна конференция на тема „Образователната система през 21 век – иновативни подходи за качествено образование“.

Присъстваха над 130 експерти, университетски преподаватели, учители и директори от детски градини и училища в България, представители на синдикати, инспекторати и др.
Чуждестранни лектори бяха д-р Лидия ван Рийтшот, директор на, Световен образователен форум и бивш директор на иновациите в Холандското министерство на образованието и правителствен съветник на министъра на образованието, д-р Кристофър Хауърд - Председател на „Световен образователен форум Великобритания“ и Брайън Кларк – представител на Университета Уорчестър – Великобритания.

Конференцията беше открита от г-н Стефан Стоянов, зам-кмет в Община Пловдив, който заяви, че Пловдив е първи в страната, който даде старт на програмата за иновативни училища, още преди да излезе закона. Под тепетата този проект ще продължи пет години и се реализира със Световен образователен форум. 
Иновативните училища, които вече работят по нов начин в Пловдив, са: 
ОУ ”Райна Княгиня”, ОУ ”Яне Сандански”, ОУ ”Алеко Константинов”,  ОУ ”Патриарх Евтимий”, ОУ ”Кочо Честименски”, ОУ ”Йордан Йовков”, ОУ ”Елин Пелин”, СОУ ”Любен Каравелов”  
"В тях има обучени учители, те се трудеха усилено и отчетоха своите резултати наскоро. Табелките на училищата са сменени. Радваме се, че и родителите оценяват промените в начина на преподаване, в търсенията на алтернативни методи, в иновативните решения на проблеми и ситуации при педагогически ситуации", коментираха от РИО-Пловдив.

"Благодаря ви!, "развълнувано допълни 
д-р Анна-Мари Виламовскасекретар на президента на Република България. - " Благодаря за примера, който давате и високата летва, която поставяте в Пловдив."


В различни зали на хотела се състояха презентации, дискусии, обучения, уоркшопи и споделяне на добри практики.
В късния следобед гостите посетиха две учебни заведения - детска градина и училище, и двете общинска собственост.

Навсякъде посетителите бяха посрещани по българска традиция с хляб и сол. Първото посещение на чуждите експерти беше в ЦДГ "Мир", където лично кметът на район "Западен" г-н Колев прие новаторите. Чужденците останаха истински възхитени от условията и материалната база. Пред журналисти споделиха, че подобна няма при тях в общинска институция. Особена възхита предизвикаха изявленията за бързината на строителството, гледката на плувен басейн и богатство на багри в градината.
Холандските и английски представители бяха очаровани, че се срещат с млад кмет. "Това е възхитително, значи има бъдеще за България", заключиха те, записвайки името му старателно в бележниците си. Нека примерът му бъде заразителен!"


Втората спирка от посещението на гостите беше ОУ "Кочо Честименски", където в ролята на преводач и екскурзовод влезе директорката на училището г-жа Елена Налбантова. Единствено неособено добра новина за гостите беше, че децата са завършили вече учебната година, поради което те не успяха да се срещнат с тях. Но пък "опитаха" като в приказката столчетата им, поседяха на тях за кратко в ролята на ученици. После влязоха  в игрален кабинет и в истинска кухня, като споделиха, че биха си поиграли с играчките и опитал супата, ако им бяха оставили, шегуваха се те, кимайки мокри коси от силния и изненадващ дъжд.
"Да учиш в България е хубаво", заключиха и обещаха да се върнат отново, защото знаят, че има какво да научат от българските учители.

                                                       

                               Мира Велева - Гилберг


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2743