noviniteplovdiv.dir.bg

 
noviniteplovdiv.dir.bg

Пловдив
Училищни новини
Учебни заведения
Културни новини
Новини - филми/театри
Новини-книги
Новини-вино
Винарски изби
Бели вина
Вина розе
Червени вина
Хотели
Семейни къщи в Южна България
Конферентни зали
Ресторанти
Тийм билдинг
Здраве-специалисти
Учебни заведения в Пловдив
Билети - самолет, автобус
Туристически агенти и агенции
Адвокати, нотариуси
Международен панаир Пловдив
Агенция "Бизнес"
ИК "Летера"
Културен център "Тракарт"


За контакти Музика Календар Хороскоп Картички За България

Училищни новини / Размисъл след празника на математиката и....още нещо

Размисъл след празника на математиката и....още нещо
06.11.15 19:15
Има училища, които се развиват. Правят малки и постепенни крачки, за да се изкачат бавно, но уверено по стълбичката на успеха. Има и такива, които разчитат на стара слава и неправене на нищо, защото учениците им са в повече, защото името все още "работи", защото алтернативите в района никак не са много, особено в централната част на града.
Има много обяснения. Войната за ученици започва всеки септември и е от типа "студена война". В нея стават заложници деца, родители, учители.

ОУ "Елин Пелин" обаче е различно училище. Не смятах така допреди няколко часа.

Да ти нареди началството да посетиш четири събития, да ги отразиш, като разполагаш само с час, като две са свързани с ученици, е малко налудничево.
Освен това имам и личен проблем - при споменаването на математика в мен възниква защитна реакция. Не я обичах като дете никак тази наука. Не е я разбирах, а и учителката ми беше един сухар. Ни да мажеш масло отгоре, ни да преглъщаш на попара с чай.... Но в това училище нещата са различни. Математиката явно е страст. Тя увлича лавинообразно. Как са постигнали подобна любов не мога да си обясня?. Затова ми се струва, че 
 
МАТЕМАТИКАТА Е НЕОБЯСНИМА КАТО АКСИОМА
В ОУ "ЕЛИН ПЕЛИН" 
 
Не се доказва. Приема се с очите - ясно и просто. Вижда се от всеки ред на сценария, от всеки ред на присъстващите, наредени на столовете в залата на район "Запад", от всяка реплика.
Разгледах лицата хората в залата. Направих го умишлено. Само аз бях математикофоб. Всички останали бяха математикофили. Присъстваха родители, граждани на района, учители, общественици. Нямаше празни места. Правостоящите бяха много.Чакаха ме и други събития. Помислих си да извадя  директорката от залата за интервю. Но ръкоплясканията ликвидираха тази мисъл от главата ми. Казах си, че не мога да прекъсна
 празник, да се извиня за трафика с обяснението, че бързам. В човешкия свят тези неща не са редни. Макар професията да ги налага.
Да си директор, да управляваш малко училище с големи успехи не е лесно. В началото мислих, че зад математическата щафета може да стои човек, обсебен от числата. Не си представях нищо на визитката на г-жа Вангелова освен "върл математик". Бях се лъгал. Химията била нейната страст и специалност.
Оказа се, че от магията са поели и други учители, отново неспециалисти по тази суха за мен материя.
Все пак един въпрос предизвиква лавина от размисли - толкова много неща се правят в това училище, а не разбрах коя е приоритната учебна дисциплина - екология, арт дейности, математика. Всичко вървеше в единство на празника. 

В залата на район "Западен" имаше песни, имаше танци, имаше куклен театър, спелинг демонстрация с математически лутаници. Имаше и математика, но от нея не последва вътрешната ми съпротива. Да си репортер от типа "журналист с човешко лице" не винаги се получава. Съжалих, че внуците ми растат зад граница, а не са точно в това училище.

 КАК БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗАПОЧНЕ ЕДИН МАТЕМАТИЧЕСКИ ПРАЗНИК?


С този въпрос бях тръгнал. Очаквах на празника на математика да се започне със закона на Ом, а той стартира с прогноза на времето на Емо Чолаков, но не онзи с веселите и хапливи закачки за времето. Така се казваше водещият - симпатичен младеж, също с чувство за хумор. И определено неговите прогнози се сбъдваха - каквото казваше, че ще се случи, ставаше...

                     ВЕРОЯТНО ПРОГНОЗАТА Е БИЛА ПО СЦЕНАРИЙ

Всичко си имаше място и ред. Времето беше слънчево и математическо. 
Сценаристът на празника пак не беше математик, а въвлечен от другия бряг на реката - хуманитарната сфера. Елена Грозданова, преподавател по литература и история беше създала свежо настроение и разчупена нетрадиционна подредба, различна от класическото школско мероприятие.

И не може да бъде пропуснато и друго - медийното оповестяване за събитията в школото винаги следва журналистически професионален стандарт, какъвто няма нито едно учебно заведение.

ЕДНО БЕШЕ СИГУРНО - МАТЕМАТИЧКИ БЯХА УЧИТЕЛКИТЕ ПО МАТЕМАТИКА.

Това трябваше пак да е аксиома - да не търпи доказване. И нямаше как да не е така, според родното ни образование само математици могат да преподават математика, макар че те преподават и любовта си към нея.
"Измервах" виновничките за това тържество по диагонал и се чудех защо нито веднъж не отклониха вниманието си. Старателно записах имената им в бележника си като върху летописна плоча. Те трябва да се знаят.
Това са зам.-директорката г-жа Кита Халачева и преподавателката по математика и информационни технологии г-жа Татяна МинковаТе бяха пестеливи като счетоводители на думи, обрани откъм поведение, но силни на дела. Такава сериозност в български учител може да бъде заразяваща. 

Получих снимката им от обмена на журналистите. Като човек на почтена възраст с радост бих се поклонил на хората, които творят и предават знание.
Не останах пет минути по план, бяха десет. В нашата професия се препуска много и човещината в този бяг се губи. Точно на медената питка, която се оказа математическа, и аз се търкулнах по пътя си, но чух директорката да изказва благодарност към служителите си. Тя не забрави дори обикновения човек - чичо Данчо, който озвучаваше събитието и беше нещо като "специалист по всичко в залата".
Да си ръководител и да си цениш хoрата си, да им благодариш публично е повече от добро ръководене на кораба, наречен българско образование.
.

ЗА СБОГУВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ САМО:
 
"Попътен математически вятър, мили деца, бъдете щастливи с празниците си"Иван Георгиев

Трафик експрес
Пловдив, Пазарджик, Асеновград
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0784